Ryamattan, Peter Johansson, 2014, upplaga 5, bildredigering Per Johnsson.

Den norska terrordömde högerextremisten Anders Behring Breivik la ut bilder på sig själv i uniform samt frimurarlogens klädsel och i april 2011 skrev han ett hyreskontrakt på en gård i Hedmark fylke där han förberedde sina bomber och attackers samt köpte 38 ryamattor. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson valde att klä sig i Blekingedräkt vid Riksmötets öppnande 2010. Fler har försökt sig på mattfransar med mer eller mindre lyckade resultat.

Sviten Negerbollar, Peter Johansson, 2014, upplaga 5, bildredigering Per Johnsson.

När man studerar facebook, twitter och bloggar med anknytning till Sverigedemokraterna slås man av intresset för chokladbollar. Många inlägg och kommentarer avslutas med en bild på någon som äter en ”kalla-det-vad-du-vill”.

Järnrörsserien, Peter Johansson, 2014, upplaga 5, bildredigering Per Johnsson.

Mobilupptagningarna på tre män med sympatier för Sverigedemokraterna från en sen kväll i Stockholm (hösten 2012), blev snabbt spridda på nätet och tidningar som Expressen lyfte fram och lade förtydligande samtalstext till bilderna. Männen antastar kvinnor och muckar gräl med en full fotbollssupporter, de tar till järnrör för att, som de säger, försvara sig. När sedan polisen kommer till supporterns undsättning ljuger männen om vad som skett och lämnar scenen glada och nöjda med kvällen. De skryter t o m om hur duktiga de är på detta.

Black Army, Peter Johansson, 2014, upplaga 5, bildredigering Per Johnsson.

Denna supportergrupp från Stockholm är med ca 8 000 medlemmar, mestadels män, Sveriges största och starkt förknippad med huliganism och rasism. Det finns numera också en sidogrupp kallad Firman Boys som är utstuderat våldsinriktade som med misshandel, trakasserier och hot vill få sin vilja igenom. De har även kontakter med Hells Angels och nazist- och rasistanstrukna organisationer. Gruppen har endast manliga medlemmar.

Black Cobra, Peter Johansson, 2014, upplaga 5, bildredigering Per Johnsson.

Ett gatugäng med stark etnisk bakgrund och rötterna i danska förorter men även etablerade i Rosengård Malmö, Eskilstuna, Norrköping och Stockholms förorter. Totalt ca 150 manliga medlemmar samt en ivrig svans av unga män (s k Black Scorpions) som vill bli medlemmar, dessa utnyttjas till att utföra hot och misshandel för att inbringa mutor, ta över drogmarknader eller bara hämnas i vendetta liknande uppgörelser. Det sägs att gruppen las ner 2012 men de har ändrat strategi, från utpressning, och sysslar idag med ekonomisk brottslighet, typ identitetskapning.

Försvarsmakten, Peter Johansson, 2014, upplaga 5, bildredigering Per Johnsson.

En organisation som med väpnat våld skall försvara Sverige mot yttre fiende (s k statligt våldsmonopol mot yttre fiende). År 2000 togs beslut som till stora delar förändrade Försvarsmakten från försvar till hemvärn och insats. Fram till 2010/11 fanns allmän värnplikt i Sverige och innefattade enbart män. Idag är armén en yrkesarmé bestående av cirka 1 300 officerare och 4 700 värnpliktiga (alltså ca 6 – 7000 kontrakterade soldater) och ca 6 – 7000 fast anställda. Dessutom kan 20 – 30 000 hemvärnssoldater mobiliseras. Idag är man en s k insatsstyrka med 8 bataljoner som direkt skall kunna ingripa vart som helst samt bataljoner som skall kunna mobiliseras från under en vecka till ett år. Lagen om jämställdhet mellan män och kvinnor i arbetslivet öppnade 1980 för kvinnliga militärer och 1989 öppnades samtliga tjänster för frivilligt mönstrande kvinnor, och idag är kvinnliga militärer ca 4 – 5 % av yrkeskåren.

H**** A******, Peter Johansson, 2014, upplaga 5, bildredigering Per Johnsson.

Räknas som en kriminell MC klubb med utpressning, narkotikahandel och beskyddarverksamhet. Klubben finns i stora delar av världen och etablerades officiellt i Sverige 1993 genom en omorganisation av bilklubben Dirty Dräggels i Malmö trakten till MC klubb efter en våldsam prospect och hangaroundtid. Endast män är medlemmar och Sverige har idag ca 15 klubbar med totalt ca 150 medlemmar, från Luleå till Malmö. Man driver bl a House of Pain Tattoo och Feelgood Piercing vars inkomster går till ekonomiskt stöd för familjer med H**** A***** medlem i fängelse. Medlemmar som utfört mord går under betäckningen Filthy Few.

Polisen, Peter Johansson, 2014, upplaga 5, bildredigering Per Johnsson.

Skall bekämpa brott och upprätthålla allmän ordning genom s k inre våldsmonopol, det vill säga den maktutövning – ytterst med dödligt våld – som riktas inre fiende. Polisen är i dag närmare 29 000 anställda, både poliser och civilt anställda och för 10 år sedan 23 000. Anmälda brott har dubblerats under denna tid och uppklaringsprocenten gått från 12 % till 17 %. Sedan 1957 har även kvinnliga poliser anställts och idag är 74 % män. Kårandan, övervåld och kompetensbrist har förknippats med dagens poliser.

Svenskarnas parti, Peter Johansson, 2014, upplaga 5, bildredigering Per Johnsson.

Ett svenskt nynazistiskt parti med rötterna i vit makt rörelsen. Tidigare namn Nationalsocialistisk front och Folkfronten. Närapå endast män i partiet. Kännetecken våldsamma demonstrationer, rasistiska uttalanden och attacker. Starka band till Svenska motståndsrörelsen som är en militant nynazistisk organisation med rötter i Vitt Ariskt Motstånd och Vit makt rörelsen och med medlemmar dömda för både dråp och grova våldsbrott. De driver hemsidan Nordfront och hyllar Adolf Hitler och har starka band till kriminella MC organisationen Brödraskapet. Många medlemmar bor i närheten av byn Sunnansjö i Dalarna, kallat motståndets högborg.

Sverigedemokraterna, Peter Johansson, 2014, upplaga 5, bildredigering Per Johnsson.

Är ett nationalistiskt svenskt parti grundat 1988 ur Bevara Sverige Svenskt, Sverigepartiet och Framstegspartiet med stark främlingsfientlig högerextremistisk hållning. Med 5,7 % av rösterna i senaste Riksdagsvalet politiskt parti i Riksdagen. Man jobbar mot aborträtten efter 12 veckan, man vill höja straffskalorna och för en konservativ familjepolitik. Man har starka band med islamfientliga tidningen Dispatch International, bloggen Avpixlat samt partier som Dansk Folkeparti och Nationella fronten i Frankrike.

Tårta (piedestal), Peter Johansson, 2014, upplaga 5, smide Stefan Hansson, Nya Gotlands svets och smide.

Inspiration till denna skulptur är hämtat från uttrycket tårtning, där en tårta eller paj kastas i ansiktet vid clownnummer, svensexor eller på en politisk motståndare när orden tryter.

Chokladbollar (piedestal), Peter Johansson, 2014, upplaga 5, smide Stefan Hansson, Nya Gotlands svets och smide.

Negerboll var tidigare den vanliga termen på detta populära ogräddade bakverk bestående av havregryn, fett, kakao och socker. Sedan 90 talet har namnet fått en rasistisk innebörd och stått för förtryck och brist på människors lika värde och därför har framförallt unga människor drivit på en ändring av namnet till chokladboll. Dock har vissa skånska konditorier framhärdat i den kränkande namnstriden och på fotografier i facebook, twitter och blogginlägg (i nära samarbete med Sverigedemokraterna) finner man många som äter kalla-det-vad-du-vill.

Tomater (piedestal), Peter Johansson, 2014, upplaga 5, smide Stefan Hansson, Nya Gotlands svets och smide.

Tomatkastning lär ha uppkommit redan på den gamla stupstockens och skampålens tid här i Norden, dock med andra ingredienser. Syftet var att håna och bespotta brottslingar och uslingars verk. Inspirationen kommer säkerligen från antikens avrättningsmetod stening. Det är endast i Bibeln som stening nämns, inte i exempelvis Koranen trots att stening, handavhuggning och piskning i vissa islamska grupperingar fortfarande tillämpas vid exempelvis äktenskapsbrott. Idag har tomatkastning ersatts av tårtning i friare västerländsk rättsskipning.

Järnrör (piedestal), Peter Johansson, 2014, upplaga 5, smide Stefan Hansson, Nya Gotlands svets och smide.

Järnrörsskandalen satte plötsligt järnröret på den politiska agendan i november 2012 då de tre Sverigedemokratiska politikerna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling vid en sen utekväll attackerade kvinnor, överförfriskade supporters och komikern Soran Ismael med grova sexistiska och rasistiska tillmälen samt beväpnade sig med metallrör.

Ägg (piedestal), Peter Johansson, 2014, upplaga 5, smide Stefan Hansson, Nya Gotlands svets och smide.

Idag förknippas ägg mestadels med VM i äggkastning, som senast hölls i Lincolnchild, USA, där huvudtävlingen går ut på att man skall fånga kastat ägg utan att de går sönder. 58 meter, även världsrekord, blev årets vinnande kast av det brittiska laget. Äggkastning har också gamla politiska anor där man, med både fakta och vitsar, skall språkligt förgöra motståndaren. Ägg har i moderna tider även använts (kastats) för att störa möten, musiktillställningar, kärleksmöten men även polis och brandmannainsatser i Malmös förorter.

Facklor (piedestal), Peter Johansson, 2014, upplaga 5, smide Stefan Hansson, Nya Gotlands svets och smide.

Facklan är lämplig vid fackeltåg, olympiska spel, fredliga demonstrationer, mysiga fester eller körsång i vintertid. Men under framförallt 80 – och 90 – talet hyllades Karl XII av svenska nynazister med fackeltåg i mörka novembernatten, både i Lund och Stockholm.

Beat box (inomhusmöbel), Peter Johansson, 2014, upplaga 5, smide Stefan Hansson, Nya Gotlands svets och smide.

Björneborgarnas marsch (De svenska nazisternas inofficiella nationalsång) spelad av Arméns musikkår.