Blut und Ehre

En skulptur bestående av gräsmatta, glashus, falurödfärg, elinstallationer, musikutrustning, ljud, spisar, kastruller och pryttlar kokande.

Alternativt på tyska; Blut und Ehre, som var Hitlers ungdomsförbunds motto (Hitler Jugend). Blood and Honour är en neo-nazistisk organisation stora i Storbritannien men med förgreningar över hela världen, förbjudna i bl a Tyskland, Spanien och Ryssland. Mestadels musikdistributörer av Vit Makt musik (rasistisk och nazistisk musik) men även politiskt aktiva.

De två största anledningarna till valet av titel är först den märkliga doft som falurödfärg ger, en blandning av järn och bloddoft.

Men viktigast är min uppväxt i Dalarna och de egna upplevelser och historier jag har med mig av ett landskap med en nästan outforskad mörk historia. Främlingar har haft svårt bland familjer och byar som verkat på ett nära nog klanmässigt sätt mot avvikelser och udda personer. Det första nazistiska partiet bildades i Dalarna av bröderna Furugård, där den ena brodern bodde i Älvdalen. Under kriget var många gränspoliser nazistanhängare och norska befrielserörelsen fick problem vid flykt från Norge över gränsen. De stoppades, jagades tillbaka eller tillfångatogs, internerades och utlämnades i vissa fall till norska Gestapo. I Malung och många andra platser i Dalarna nedtecknades listor på personer som skulle gripas när nazisterna marscherade in i Sverige. Allt var förberett för interneringsläger (och kanske värre platser än så) för judar, romer, utvecklingsstörda, kommunister, fackanslutna och kritiker till det tänkta maktövertagandet. Framme i nutid så hittade dagstidningen Falu-Kuriren en stark koppling mellan de gamla nazistorganisationerna på 40 talet och Hembygdsrörelsen i många byar i Dalarna. Samma ordförande, sekreterare, kassör etc återfanns i Hembygdsorganisationerna. Som toppen på isberget återfanns stora mängder av de som röstade på Ny Demokrati runt 80 – 90 talet i Dalarna.

Min tanke var att skapa ett kokande hem, ett land, fyllt upp av spisar där kastruller och kittlar med den röda sörjan kokar över, och ångan bildar dimma på innerväggarna, allt håller på att rinna över, sprängas från insidan. Svenskarnas parti har plötsligt utsett Dalarna till sitt paradis och ledningen flyttat till en liten håla, paradlandskap för sina ideologiska tankar. Sverigedemokraterna i turné runt Dalasamhällen med partiledaren Jimmie Åkesson i spetsen, ofta folkdräktsklädd, som en folkhemsterrorist, som en Don Quixote med sin Sancho Pancha mot väderkvarnar. I strid för Blood & Honour, en riktig gegga!

Peter Johansson, Malmö 2014