Fosterlandet undersöker hur Sverigebilden uppstod vid förra sekelskiftet.
Åren kring förra sekelskiftet innebar hektiska tider för de folklivsforskare, skaffare och upptecknare som reste runt i landet på jakt efter föremål, hus, sägner och folklåtar. Vad som ansågs värt att bevara präglades givetvis av den tidens specifika syn på historien, och synen på vad Sverige var för ett slags land. Folkmusiken hade sin egen Artur Hazelius i juristen och folkmusikinsamlaren Nils Andersson, grundare av folkmusikkommissionen som målmedvetet samlade in svensk spelmansmusik från 1908 och fram till 1976. Ett viktigt projekt, men också en produkt av sin tid och styrd av föreställningar om svenskhetens innehåll.
Fosterlandet är en programserie i fyra delar gjord av Po Tidholm. Producent är Marie Liljedahl.
Del 1; https://sverigesradio.se/avsnitt/fosterlandet-del-1
I första delen befinner vi oss på Skansen. Är det en representativ bild av Sverige, eller kanske snarare en konstruktion, ett fruset ögonblick, ett monument över en historiesyn i ett visst givet ögonblick?
På Skansen samtalar journalisten och författaren Po Tidholm möter Christina Matsson, folklivsforskare och tidigare chef för Nordiska museet, historikern och författaren Maja Hagerman och idéhistorikern Sverker Sörlin om hur vilken typ av nationalism som Skansen kom att ge upphov till.
Del 2; https://sverigesradio.se/avsnitt/fosterlandet-del-2
I andra delen tittar vi närmare på de idéer och händelser som formade den svenska berättelsen om en enad, homogen nation.
På Skansen samtalar journalisten och författaren Po Tidholm med historikern och författaren Maja Hagerman och idéhistorikern Sverker Sörlin om hur bilden om ett homogent Sverige skapades och hur man definierade det äkta svenska.
Del 3; https://sverigesradio.se/avsnitt/fosterlandet-del-3
I tredje delen får vi inblick i folkkulturens roll i skapande av den svenska nationalismen.
Po Tidholm möter etnologen Owe Ronström, folkmusikerns Sara Parkman och konstnären
Peter Johansson i samtal om en traditionstyngd kultur och hur den kan användas i konsten idag.
Del 4; https://sverigesradio.se/avsnitt/fosterlandet-del-4
I fjärde delen tittar vi närmare på nationalkänslan innehåll och de idéer som kom att påverka svensk politik.
På Skansen samtalar journalisten och författaren Po Tidholm med etnologen Owe Ronström, idéhistorikern Sverker Sörlin och statsvetaren Katarina Barrling om nationalismens roll i svensk politik.